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原木および菌床栽培マイタケの揮発性成分について
https://tsc.repo.nii.ac.jp/records/2200
https://tsc.repo.nii.ac.jp/records/2200410f0b11-7f7a-45ef-8b51-2c01647a0e6b
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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KJ00004086584.pdf (554.1 kB)
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Item type | 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2001-12-20 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 原木および菌床栽培マイタケの揮発性成分について | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Volatile Components of Maitake (Grifola frondosa (Dicks. : Fr.) S.F. Gray) in Wood-log Cultivation and Sawdust Cultivation. | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Maitake | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Volatile Component | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Wood-log Cultivation | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Sawdust Cultivation | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Gas Chrmatography Mass Spectrometry | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ページ属性 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | P(論文) | |||||
記事種別(日) | ||||||
値 | 原著 | |||||
記事種別(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Original | |||||
著者名(日) |
星野, 浩子
× 星野, 浩子× 藤村, 勇× 日吉, 朝治× 田中, 徳夫× 高村, 一知 |
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著者名よみ |
ホシノ, ヒロコ
× ホシノ, ヒロコ× フジムラ, イサム× ヒヨシ, アサジ× タナカ, ノリオ× タカムラ, カズノリ |
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著者名(英) |
HOSHINO, HIROKO
× HOSHINO, HIROKO× FUJIMURA, ISAMU× HIYOSHI, ASAJI× TANAKA, NORIO× TAKAMURA, KAZUNORI |
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著者所属(日) | ||||||
値 | 聖徳栄養短期大学 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 坂本香料株式会社 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 坂本香料株式会社 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 財団法人日本きのこ研究所 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 聖徳栄養短期大学 | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | SEITOKU JUNIOR COLLEGE OF NUTRITION | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | / | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | / SEITOKU JUNIOR COLLEGE OF NUTRITION | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | The volatile components which showed a special fragrance of Maitake (Grifola frondosa (Dicks, : Fr.) S.F.Gray) were identified by gas chormatography-mass spectrometry used head-space method. What kinds of different point occur there by the difference of two cultivation methods of wood-log cultivation and sawdust cultivation? Then we identified the volatile components of White Maitake (Grifola aIbicans Imazeki). The volatile components of Kagawa Maitake in wood-log cultivation were aldehydes 0.886%, alcohols 0.580%, terpenoids 0.025% and ketones 1.123%. These of Fukushima Maitake in wood-log cultivation were alcohols 6.587% and ketones 0.534%. The aldehydes and terpenoids were not detected in both case. The volatile components of Mori No.51 Maitake in sawdust cultivation were aldehydes 43.884%, alcohols 18.971%, terpenoids 0.434 %, ketones 2.271% and esters 3.236%. These of Mori No.60 White Maitake in sawdust cultivation were aldehydes 4.963%, alcohols 0.784%, ketones 2.108% and esters 2.382%. The contents of volatile components varied greatly in wood-log cultivation and sawdust cultivation. The contents of volatile components of Kagawa Maitake were 3.026%, Fukushima Maitake, 7.887% and Mori No.51 Maitake, 70.341%. The contents were larger in sawdust cultivation. The contents of volatile components were lower in wood-log cultivation, consisted of 8~10 ingredients. ln sawdust cultivation the contents of volatile components of Mori No.51 Maitake were larger consisted of 38 ingerdients. Aldehydes and ketones were contained much in sawdust cultivation of Mori No.51 Maitake. The volatile components which were detected commonly in both cultivation method, were 3-octanone and ethanol. | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00128690 | |||||
書誌情報 |
聖徳栄養短期大学紀要 巻 32, p. 15-23, 発行日 2001-12-20 |