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アイテム
蓮を用いた茶のポリフェノール含量とDPPHラジカル消去能について
https://tsc.repo.nii.ac.jp/records/2253
https://tsc.repo.nii.ac.jp/records/22538f29650f-215a-4ef5-8d96-1fbbe3aa85fb
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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KJ00004703324.pdf (379.4 kB)
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Item type | 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2005-12-20 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 蓮を用いた茶のポリフェノール含量とDPPHラジカル消去能について | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Polyphenol contents and DPPH-radical scavenging activities of Teas from Hasu (Nelumbo nucifera Gaertn.) | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Polyphenol | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | DPPH-radical scavenging activity | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Hasu | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ページ属性 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | P(論文) | |||||
記事種別(日) | ||||||
値 | 原著 | |||||
記事種別(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | original | |||||
著者名(日) |
荒木, 裕子
× 荒木, 裕子× 篠原, 尚子× 渡邉, 悟 |
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著者名よみ |
アラキ, ヒロコ
× アラキ, ヒロコ× シノハラ, ナオコ× ワタナベ, サトル |
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著者名(英) |
ARAKI, HIROKO
× ARAKI, HIROKO× SHINOHARA, NAOKO× WATANABE, SATORU |
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抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 蓮を用いた茶についてのポリフェノール含量や抗酸化能についての報告例がないので、それらについて調べた。1.蓮芯茶のポリフェノール量は少なかったが、蓮花茶と蓮茶のそれは静岡煎茶のそれよりも多かった。2.DPPHラジカル消去能は、蓮花茶と蓮茶が高く、ポリフェノール含量との問に正の相関があった。3.総カテキン量は、蓮花茶や蓮茶よりウーロン茶や静岡煎茶の方が多かった。4.蓮花茶や蓮茶には、DPPHラジカル消去能に寄与するカテキン類以外の成分の関与が推察され、その1つにクロロゲン酸類の存在が指摘された。 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | We investigated polyphenol contents and DPPH-radical scavenging activities for teas from Hasu (Nelumbo nucifera Gaertn.), which had not been reported yet. The amount of polyphenol for Renshincha was a little, however, those for Renkacha and Hasucha were more than that for Shizuoka sencha. Renkacha and Hasucha had also higher DPPH-radical scavenging activities, which had a positive relationship with their polyphenol contents. Total amounts of catechin compounds for Uroncha and Shizuoka sencha were more than those for Renkacha and Hasucha. Therefore, another compounds except catechin ones, which also contributed to DPPH-radical scavenging activities, were estimated to be chlorogenic acid related ones by HPLC technique. | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00128690 | |||||
書誌情報 |
聖徳栄養短期大学紀要 巻 36, p. 7-11, 発行日 2005-12-20 |